1900-talets alla decennier i samma butik

En antikbutik rymmer så många olika tidsperioder. Gamla Ting i Dalstorp är inget undantag. Sigbritt som äger butiken hade en dröm. Efter pension från omsorgsyrket ville hon starta en antikvitetsbutik. Hon frågade om hon fick hyra lokalen i Dalstorp. Fick ett ja och i år är det 15 år sedan hon uppfyllde sin dröm. 

När jag går in genom dörren säger jag först ”Hej” sedan strosar jag långsamt vidare in i butiken, sänker mitt tempo och öppnar upp min fantasivärld. 

Jag behöver inte vara inne i butiken någon längre stund innan jag hittar en kruka i rokokostil som lyser i sin märkliga grön-brun-gula färg. Jag tar ner den från hyllan och ställer den på kassadisken och säger ”Den här vill jag ha. Perfekt att använda för blomsterarrangemang till mina dahlior”. Jag paxar rokoko-krukan, tänker jag. Är inte klar. Vill se mer.

Jag tittar vidare på alla saker som varit i andra människors ägor; Kaffeserviser, vaser, speglar, glasskålar, kristallkronor, ljusstakar, tavlor, små väskor till fest och stora resväskor till långresor. Inspireras av att se saker från 1900-talets alla decennier i samma butik. Det känns bra att saker får en chans att hitta en ny ägare. 

Här en tavla med guldram. Det vackra staffliet tillhör butiken. Inte till salu. Det kräver yrket ibland. Antikhandlarna behöver sina verktyg för att skylta varor.

Jag frågar om jag får ställa dit en ny tavla.

En sak som jag har skrivit förut men som tål att upprepas är att vackra ramar går att använda till egna fotografier eller posters. Men den här tavlan med sitt söta motiv kanske ska lämnas intakt.

Bakom staffliet anar jag resväskor. 

Den bruna i mitten. En nästan likadan hade min morfar, han var född 1912. Stadiga, tåliga resväskor i olika bruna nyanser. Inga lättviktare men låsbara. I dag har många en svart resväska på hjul och de väger nästan ingenting. 

På ett bord intill, aftonväskor som minner om en svunnen tid. 

Med lite uppfinningsrikedom kan saker få en ny funktion. Detta gamla lås är vackert i sitt hantverksutförande och skulle mycket väl kunna platsa som en prydnadsdetalj i någons hem.

Hörnan till vänster om kassadisken. Glas och porslin i orange och blått har fått varsin hylla. En erfaren sakletare ser direkt vad hon eller han vill ha. 

En närmare titt på den blå sektionen. En brun liten uggla med gröna ögon har smugit sig in. Han passar där som en länk mellan det bruna i kannan till höger bakom honom och de gröna skiftningarna i vasen till vänster. 

En hushållsvåg. Ljusstakar och ytterligare en CAP burk. CAP står för Claes August Pettersson. Han ägde en choklad och konfektfabrik i Göteborg. Jag kan tro att den burken väcker minnen om karameller hos den äldre generationen.

En glasvas i orange. Perfekt form för en mellanstor bukett. Kanske lite längre stjälkar av vit rosenskära. 

Det är många som gillar att fynda burkar av plåt med vackra motiv och snirkliga mönster. Här finns en hel hylla, proppfull med burkar i alla storlekar, färger och former.

Koppar, fat och tallrikar. Serviser utvalda med känsla.

Sigbritt bakom kassadisken i sin butik. En inspiratör!

Genom glaset i kassadisken ser jag broscher jag gärna vill titta närmare på. 

Det är vackert med brosch som smycke på andra men själv har jag nog aldrig använt en brosch. Kanske ska prova om det är någonting för mig. Olika stilar och tidsepoker på samma ställe. Här finns mycket fint att välja mellan. I nedre vänstra hörnet saltkar i silver.

En gåva till dig själv eller någon du håller kär. Jag tycker det är lättare att köpa presenter i en antik/secondhandbutik. Förrförra julen köpte jag alla julklappar till min familj i denna butik. Jag valde att handla second hand – det miljövänliga shoppingalternativet. Okej…jag kan erkänna att jag var ute i sista sekunden och jag behövde hitta tre julklappar på kort tid. Gåvorna blev mycket uppskattade och jag sparade både tid och pengar. 

Jag tackar för besöket och kommer snart tillbaka.

I Oktoberkvällens mörker lyser skyltningen i det ena fönstret i orange, guld och vitt.

Blått, grönt vitt. Björnar, krukor och en fin soppterrin. Butiken har öppet varje torsdagar eller enligt överenskommelse.

Snart närmar vi oss advent då brukar skyltningen hos Gamla Ting sprida en mysig känsla av förväntan och jul. 
Ett tips är att börja leta julklappar redan nu när du besöker din favorit antik/retro/secondhandbutik. 

Har du några tips på antik/retro/secondhandbutik som du brukar besöka? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *