Bakom bilden: Blomsterarrangemang

Så här kan det se ut, arbetet bakom ett fotografi. Gårdagens bilder tog jag i tvättstugan, på strykbrädan. Behövde få upp blomsterarrangemanget. Hittade en bärrensare i knallröd plast. Fick lägga på dubbla tygservetter för att den röda färgen inte skulle lysa igenom.
Anledningen till att jag hamnade i tvättstugan var att det var vackert dagsljus där.

Det naturliga ljuset faller in genom källarfönstret från vänster och lyser upp både motivet och väggen. En studiolampa är placerad till höger om kameran och lyser rakt mot motivet.  Detta är den allra första bilden jag tog på detta blomsterarrangemang. Vid fototillfället upplevde jag att bilden blev för mörk. Nu när jag tittar på den tänker jag att jag vill redigerar bilden för att se skillnaden mot den bild som blev utvald i går.

Jag har ökat exponeringen till 0,14. Lagt på ett rött filter ca 4% för att få bort det gröna på väggen. Sedan lag jag på ett blått filter 5% för att få bilden lite kallare. Det blev ett bättre djup i denna bild än i den bilden jag valde att lägga ut på bloggen i går. Men jag är inte nöjd med att vissa tulpaner inte syns.

Totalt tog jag 20 bilder. 

Här är bild nummer tio. Oredigerad. Jag minns att jag var nöjd med ljuset. I går när jag fotograferade ville jag ha en känsla av en målning. I denna bild och efterföljande bilder har jag flyttat blomsterarrangemanget och placerat det snett under fönstret. Här är det två studiolampor (titta på översta bilden så ser du hur de är placerade) som lyser upp motivet. Jag har också börjat ändra längd och placering på tulpanerna samt plockat bort några blad.

Sista bilden jag tog. Oredigerad.

Här är slutprodukten. Bilden jag visade här på bloggen i går. Det jag har gjort med bilden är ökat exponeringen, lagt på färgfilter magenta för att bli av med det gröna i bilden och samtidigt få en lite varmare ton. Ökat lystern i bilden några få steg. Och som alltid, får jag ta bort två små fläckar i överkanten orsakade av dammpartiklar i objektivet. Jag har även beskurit bilden och rätat upp den. 
I den här bilden hade krukan huvudrollen. Den ska uppmärksammas men inte ta över. Helhetsintrycket är alltid viktigt.

Det hade varit fint med en ljusblå himmel som bakgrund till detta blomsterarrangemang.
När bilden är utvald och publicerad så kan tankarna och den kreativa processen fortsätta. Jag tänker att det är en del av det eviga lärandet. Att söka förbättringar och andra vägval.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *