Dahlian är höstens drottning i trädgården

Oktober och det blommar alltjämt i min trädgård. Hösten är dahliornas tid. De minner om augusti med sin frodiga rikedom. Tefatsstora färggranna skönheter bjuder fortfarande hungriga insekter till spis. Deras skönhet och riklighet är dock bara en frostnatt bort från att förintas.

Men än finns tid att njuta. Café au Lait, en krämvit tallriksdahlia. 

Lila dahlior. Den till vänster dekorativdahlia sådd från frö, förra året. I år har den blommat rikligt. Den nere till höger heter Who Me. 

Who Me. Köpt som knöl i maj. Utlovad att bli 120 cm hög. Är i skrivande stund knappt en meter över marken. Förgrodd i kruka men avsaknad av sol och extrema mängder regn i juli har nog gjort sitt avtryck. Tycker den är ljuvlig i sitt trevande försök att slå ut sina första knoppar.

Denna fluffiga dekorativdahlia är frösådd i kruka i april förra året. I år fick den flytta till en skyddad plats i sydväst läge och har producerat runt 15 blommor detta år. Antalet kronblad ökar från första till sista blomningen.

De två första blommorna i juli var små och nätta.

Nu ser blommorna ut så här när de är på väg att slå ut. Den har hittat sin plats i trädgården och får nog bo här nästa år igen.

Den röda dekorativdahlian intill även den frösådd i kruka i april förra året får samma plats nästa år.

Förhoppningsvis hinner denna rosa skönhet slå ut i sin fulla prakt innan frosten kommer. Frösådd i april i år. Planterad i en rabatt som skulle bli både tät och hög. Så blev det inte.

Nyfiket undrar jag vad som döljer sig innanför denna halvutslagna knopp. Sådd från frö i våras. Det krävs tålamod att odla från frö. I min trädgård tar det tid för de flesta knölarna att växa till sig och det är först i slutet av september som de blommar. 

Orange kaktusdahlia. En av mina favoriter. Fick en stor knöl av min granne förra våren. Då planterade jag den på en plats med för mycket blåst. I år fick den bästa platsen i en rabatt i skyddat sydväst läge. Den strålar in i det sista tillsammans med lila jätteverbena som även den behöver grävas upp och övervintra i kruka i garaget.

Jag hoppas på några fler veckor av färgprakt och tid för märkning. Efter frosten följer arbete med att gräva upp knölarna och förvara dem över vintern i ett svalt utrymme.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *