Ett Pluggbrätte redo för dahliafrön

I dag plockade jag fram mitt stora pluggbrätte. Det med plats för 104 frön. Hittade lite jord i botten på en av jordsäckarna som blev kvar från i höstas. Det räckte en bit. På bilden syns fröpåsar med fem olika sorters dahlior. De vita skålarna innehåller frön jag sparat från egenodlade dahlior. Min plan är att börja så sommardahlia, den gröna påsen till höger i bild. De blir ca 40 cm höga och blommar redan i slutet av juni eller början av juli. Alltid spännande att se vilka färger det blir på blommorna.

Vanligtvis tar det bara två till tre dagar för hjärtbladen att komma upp. I perioder ser det därefter ut som den inte växer alls. Jag gissar att det är då den lägger energi på att utveckla sin knöl. I år blir det mitt tredje år jag driver upp dahlior från frö. 

Mina första sommardahlior sådde jag den 31 januari 2022. Här är resultatet, fotograferade i augusti samma år. De med grön stam och gröna blad brukar få vita blommor. Mörka blad med rödaktig stam får rosa blommor. Gröna blad med röd stam gula blommor. 

En aprikos sommardahlia fick jag också det året. Grävde upp och sparade alla knölar men de flesta var antingen för små eller så förvarade jag dem på fel sätt för våren därpå hade de flesta knölarna skrumpnat och var helt torra.

Här är en sommardahlia sådd januari 2022. Övervintrad knöl. Fotograferad i somras 2023. Blommorna hade strimmor av rosa.

Jag är fortfarande nybörjarodlare. Det svåraste momentet för mig har varit att övervintra knölarna på ett bra sätt. Den främsta anledningen till att jag odlar dahlior är för att vill fotografera blommorna. 

En annan bra anledning att odla dahlior, förutom att de är vackra, varierande i storlek, färg och form är att dahlian är till god nytta för humlor, bin och andra insekter. Humlorna älskar enkelblommande dahlior. Här på bilden en hallskråsdahlia. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *