Bakdag

Pepparkaksdeg. Kryddor som doftar jul. Kardemumma, ingefära, kryddnejlika och kanel.

Socker, sirap och grädde. 

Allt är frid och fröjd. Sen ska det blandas med vetemjöl och det tar evigheter innan degen blir bra. I verkligheten tog det bara några minuter att få ordning på degen. Men känslan av en misslyckad klibbig deg som fastnar på mina händer och sprider sig över hela köket, i mina försök att rädda degen, gör att tiden går långsammare – jag lovar. Men bättre en klibbig deg där jag kan tillsätta mer mjöl…Vet inte hur mycket vetemjöl jag tillsatte utöver de enligt receptet 800 gram jag redan haft i. 
Kaosmycket disk blev det i alla fall.

Slutligen blev det två inplastade korvar med pepparkaksdeg. De ska vila i kylen i ett dygn. Läser nu att det ska bli 80–100 pepparkakor. Det blir många plåtar. Men det händer inte i dag, tack och lov, för nu ska degen vila. 

Använde mig av recept från Ica.se Pepparkaksdeg.

Funderade allvarligt på om det var färdigbakat för i dag. Men jag åt middag och diskade upp kaoset efter kvällens första bak. Valde ett enkelt recept och skred till verket.

Leila Lindholms saffransskorpor med pistagenötter och apelsin är en favorit. Ganska enkla att göra och goda. Nu när det närmar sig jul är det dags att fylla burkarna, jag fyndat på antik/retro/second hand, med kakor.

Degen skall formas i tre längder. Kände mig så smart när jag kom på att jag skulle väga degen och sedan dela den i tre exakt lika stora bitar.

Skär upp och sedan torkas på lägre temperatur.

Koket.se hittar du receptet. Sök på: Leilas saffransskorpor med pistage och apelsin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *