• Månadsfärger

    Får se vad jag kommer använda detta färgschema till. Ville testa och se vilka färger jag associerar till de olika månaderna. Jag är fortfarande i en inre diskussionsfas rörande färgerna för maj, juni, juli, september, november och december. 

    Januari är blå himmel, vit snö och solen som kommer tillbaka. Årets första månad har jag under många år kopplat till en frisk blå färg som kontrast till alla färger vi använder i december. Februari är för mig lila. Kanske för att den lila ametisten är månadssten i februari och krokusar är lila, vilka i och för sig är sällsynta i februari om man inte tar in lökarna så de får slå ut inomhus. Mars är ljusgrön som de nysådda frönas hjärtblad. April är gul som solen och tussilagon.
    Maj är rosa som pionerna eller så kanske juni ska vara rosa – pionerna är som finast i slutet av juni. Juli är blå som vattnet och som himmelen. Augusti är frodigt grönt. September hallonröd, kanske den färgen passar bättre i maj eller juni men vilken färg har då september? Kanske junis gula färg ska vara i september- gulorange som solrosorna? Oktober med alla vackra löv är starkt orange. November är mörkblå och vit och kanske grå. December är röd och nattsvart himmel. Funderar på att lyfta ut svart och vit.

    Är nöjd med färgvalen för januari, februari, mars och april samt augusti och oktober. Halvnöjd med december, rött är definitivt färgen för december. Jag får jobba vidare med resterande färger. Kanske plocka fram gouachefärgerna men det får bli en annan dag.

    Hur tänker du kring månadsfärger?

  • Abstrakt fotografi

    Någon gång då och då händer det att jag tar abstrakta fotografier. Ytterst sällan planerar jag att jag ska fotografera abstrakta bilder. Det sker i stunden. Som den gången jag såg hur ljuset blänkte i en fönsterruta med Diamant råglas. Den typ av glas som kan sitta i äldre badrumsfönster. 

    Zoomar in. Testar att flytta kameran så att motivet förändras. Med dagens teknik kan jag se resultatet direkt. Provar mig fram. När den här typen av fototillfällen uppstår släpper jag alla tankar och lyssnar bara till känslan.

    Alla bilder bygger på samverkan mellan motivet, ljuset, kameran och fotografen. När jag fotograferar abstrakta bilder upplever jag att det är motivet och ljuset som styr i större utsträckning. Vid abstrakt fotografering blir jag mer följsam och fångar det jag ser eller känner.

    Ibland uppstår olika mönster som kan se ut att föreställa olika djur.

    Andra bilder kan ge en känsla. 

    Eller en riktning.
    Ingen bild är den andra lik. En del i tjusningen är att bilderna blir unika och omöjliga att återskapa.
    De här fotografierna är inte redigerade. Bilderna är fotograferade med en Iphone 6, oktober 2020.

  • Bakom bilden: Blomsterarrangemang

    Så här kan det se ut, arbetet bakom ett fotografi. Gårdagens bilder tog jag i tvättstugan, på strykbrädan. Behövde få upp blomsterarrangemanget. Hittade en bärrensare i knallröd plast. Fick lägga på dubbla tygservetter för att den röda färgen inte skulle lysa igenom.
    Anledningen till att jag hamnade i tvättstugan var att det var vackert dagsljus där.

    Det naturliga ljuset faller in genom källarfönstret från vänster och lyser upp både motivet och väggen. En studiolampa är placerad till höger om kameran och lyser rakt mot motivet.  Detta är den allra första bilden jag tog på detta blomsterarrangemang. Vid fototillfället upplevde jag att bilden blev för mörk. Nu när jag tittar på den tänker jag att jag vill redigerar bilden för att se skillnaden mot den bild som blev utvald i går.

    Jag har ökat exponeringen till 0,14. Lagt på ett rött filter ca 4% för att få bort det gröna på väggen. Sedan lag jag på ett blått filter 5% för att få bilden lite kallare. Det blev ett bättre djup i denna bild än i den bilden jag valde att lägga ut på bloggen i går. Men jag är inte nöjd med att vissa tulpaner inte syns.

    Totalt tog jag 20 bilder. 

    Här är bild nummer tio. Oredigerad. Jag minns att jag var nöjd med ljuset. I går när jag fotograferade ville jag ha en känsla av en målning. I denna bild och efterföljande bilder har jag flyttat blomsterarrangemanget och placerat det snett under fönstret. Här är det två studiolampor (titta på översta bilden så ser du hur de är placerade) som lyser upp motivet. Jag har också börjat ändra längd och placering på tulpanerna samt plockat bort några blad.

    Sista bilden jag tog. Oredigerad.

    Här är slutprodukten. Bilden jag visade här på bloggen i går. Det jag har gjort med bilden är ökat exponeringen, lagt på färgfilter magenta för att bli av med det gröna i bilden och samtidigt få en lite varmare ton. Ökat lystern i bilden några få steg. Och som alltid, får jag ta bort två små fläckar i överkanten orsakade av dammpartiklar i objektivet. Jag har även beskurit bilden och rätat upp den. 
    I den här bilden hade krukan huvudrollen. Den ska uppmärksammas men inte ta över. Helhetsintrycket är alltid viktigt.

    Det hade varit fint med en ljusblå himmel som bakgrund till detta blomsterarrangemang.
    När bilden är utvald och publicerad så kan tankarna och den kreativa processen fortsätta. Jag tänker att det är en del av det eviga lärandet. Att söka förbättringar och andra vägval.

  • Blomsterarrangemang

    En enkel variant. Köpte två små krukor med krokusar i blomsteraffären. Fyra lökar gick det ner i krukan. Enkelt ock snabbt. Lökväxter brukar inte behöva mer än några droppar vatten. Känns som att krukan får vara den stora stjärnan – tills krokusarna slår ut, då tar de över blickfånget.

    Även i detta arrangemang ville jag att krukan i sin rokokostil skulle få ta plats. När jag såg krukan på hyllan i butiken tänkte jag mig ett överdådigt blomsterarrangemang med dahlior. Men frosten kom och tog mina dahlior. Nu har jag börjat längta till våren och då fick det blir ett spretigt arrangemang i ljusa färger. 

    Krukan är köpt i secondhandbutiken Gamla Ting i Dalstorp. Bloggade om det besöket i oktober. Det kan du läsa om här.

  • Naturen skapar konst av is

    Snö och is. Naturens krafter skapar sprickor i isen. Trycker upp is mot land. Smälter och fryser om var annat.

    Zoomar in. Solen får isen att gnistra. Isen för tankarna till frostat glas. 

    Jag avgränsar och skapar motivet. Tar bilder med min kamera. Plockar ut små avgränsade delar av naturens skapelse.

    Överför fotografierna till datorn. Vrider och vänder på dem.

    Linjer och olika lager av is skapar mönster som påminner om en riddarhjälm från medeltiden.

  • Fina fynd på secondhand-runda

    Två pappersvikter, kallas även brevpress. Jag tycker de är vackra att ha i fönstret mellan de gröna krukväxterna. Känns som att jag smygstartar våren när de två fick ta plats i köksfönstret.

    Krokus i kruka. Brevpress i oskärpa.

  • Utomhus regn – inomhus jobb

    Bara på någon dag har det vackra vinterlandskapet regnat bort. Slask! Fram träder gräs och kala grenar. Borta är landskapsbilderna som bedårar. Nu är det vardagsväder. Bara ta sig fram och igenom. Så är det vissa dagar eller stunder i naturen och så kan det vara i livet. 
    Vintern regnar sakta bort men på kontoret råder full aktivitet.
    I dag fick jag ett uppdrag som jag kunde färdigställa under eftermiddagen. Skapat en anmälan till en konferens i ett eventsystem. Kul. 

    Vardagsväder.