Stanna upp och fira!

Vid lunch insåg jag att det är en röd dag i dag. Sveriges nationaldag. När jag gick i skolan var 6 juni en vanlig vardag. Den blågula svenska flaggan var hissad. Det doftade av syrener, grönska och hela långa sommarlovet låg framför en. Jag minns att lärarna i skolan uppmärksammade oss elever på att det var svenska flaggans dag och Sveriges nationaldag men ledigt hade vi inte. 
Läser på nordiskamuseet.se ”Sveriges nationaldag firas sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung 1523 och 1809 års regeringsform. Under en period kallades dagen svenska flaggans dag. Men sedan 1983 är den officiellt Sveriges nationaldag. 2005 blev nationaldagen officiell helgdag och röd dag”.

Beslutade mig nu för att jag ska jag gå ner till ICA och handla gofika till eftermiddagsfikat. 

I dag ska jag fira att jag bor i ett land där vi har demokrati. Yttrandefrihet. Lika och allmän rösträtt. Allemansrätt som tillåter att vi kan vandra i och värna om naturen samt plockar blommor, bär och svamp. Detta underbara land där en högskoleutbildning är gratis för alla vuxna medborgare. Vi har föreningsfrihet, hög jämställdhet jämfört med andra länder. Högkostnadsskydd inom sjukvården. Vi har näringsfrihet – alla medborgare har rätt att starta och driva företag samt att det råder fri konkurrens.

I dag tänker jag på allt bra jag får som medborgare i Sverige. Jag har ätit bakelse till fikat men någon ledig dag det blev det inte. Kanske nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *